Jag har fått många frågor om hur det gått med min överklagan av Försäkringskassans beslut som jag skrev om förra året i inläggen: FK drar in min sjukpenning..., Hjärntrötthet måste tas på allvar av Försäkringskassan, Är det hjärntröttheten som är nyckeln?.

I ärlighetens namn har jag mest försökt förtränga FK och den kontraproduktiva process jag fått vara med om. Istället har jag riktat mitt fokus mot positiva saker i mitt liv.

Idag lyssnade jag på avsnittet ”Henrik Sundström - om rättvisa”, från podden Dekonstruktiv Kritik. Det fick min inre låga att börja brinna igen och min fight med FK hamnade plötsligt i nytt ljus.

Henrik Sundström är jurist och politiskt aktiv inom Moderaterna. Aron Flam som driver podden, började sin karriär som ståupp-komiker men är också manusförfattare, skribent, debattör mm. Det här avsnittet handlar om vårt rättssystem, eller rättare sagt dess stora brister - som ingen verkar veta om.

Jag har nog alltid varit intresserad av juridik. Lagstiftningens väl avvägda, logiska formuleringar och komplexiteten i tillämpningen av desamma fascinerar mig.

I yrkeslivet har jag jobbat med miljöbalken som främsta ramverk. Jag är inte utbildad jurist men har fått så pass mycket erfarenhet att jag känner mig ”rätt så hemma” på området ändå.

Kanske just på grund av detta blev min chock så väldigt stor när jag fick bekanta mig med Socialförsäkringslagstiftningen och dess tillämpning i vårt land. Jag kunde inte tro att det var sant.

Avsaknaden av respekt för både individen och läkarkårens integritet chockade mig.

Logik, vetenskapliga fakta och beprövad erfarenhet från högutbildade specialister betydde ingenting i FK:s prövning. Det var som om att vi alla talade för döva öron.

Jag uppfylldes av maktlöshet som sedan övergick i uppgivenhet, för att till sist mynna ut i förlusten av förtroendet för vårt välfärdssystem.

Jag har hela livet tyckt att jag varit född i världens bästa land. Inga krig och trygg tillvaro för alla. Jag har i princip aldrig behövt någon hjälp men jag har varit övertygad om att den skulle finnas där om läget någon gång ändrades.

Hur kunde jag nu råka ut för något så genomgripande orättvist i världens bästa land?

Idag fick jag äntligen en slags förklaring.

I Aron Flams pod-avsnitt berättar Henrik Sundström om rättsstatens historiska utveckling och principer.

Bilden av Sverige som ett land som under lång tid saknat en fungerande tredje statsmakt blev tydligt och klart uppmålad.

Trots mitt intresse för juridik visste jag inte att vi i Sverige under lång tid haft politiskt utsedda domare och i princip fortfarande har det. Jag sitter här och gapar över min okunskap och den känns väldigt pinsam. Inte för mig personligen, men för samhället. Varför ingick inte detta i den juridiska översiktskursen?

Samtidigt infinner sig ett lugn i mig. Jag har under de senaste åren plågats över bristen på logik i det jag genomgått. Nu har jag för första gången fått en rimlig förklaring.

Henrik förklarar hur det kommer sig att sanning och logik är inte prioritet i Sveriges rättsväsende. Hur det är samhällsnyttan som går först, eller åtminstone det man tror är samhällsnytta.

Kollektivet sätts över individen och alla blir vi offer för ett system som likriktas så hårt att det tillslut inte passar någon.

Jag tänker att det här mycket väl kan vara själva kärnpunkten i det svenska missnöjet. Det missnöje som i sin tur lagt grunden för SD:s framgångar och annan populistisk retorik till både vänster och höger.

Ett kollektiv består ju av unika individer... Struntar staten i deras individuella behov så blir det tillslut någon form av uppror. Logiskt.

Probleminsikt är alltid första steget mot en lösning. Jag känner mig hoppfull och inspirerad. Kanske bristerna i vårt rättssystem kan börja debatteras på riktigt snart?

Jag vill i alla fall dra mitt strå till stacken. Jag rekommenderar er därför varmt att lyssna på podden. Försök att lägga bort eventuella politiska preferenser och bara lyssna på vad som faktiskt berättas. Jag hoppas det väcker ett intresse och lite framtidstro även hos er.

Henrik är högerpolitiker och Aron raljerar en hel del. Om du varit länge på vänsterkanten kanske du har svårt för att lyssna till en början. Försök dock lugna dig och lyssna färdigt, även om du inte delar de åsikter som den som pratar har. Jag är nämligen väldigt nyfiken på att höra om det är fler som gör samma koppling som jag. Jag vill såklart även höra alla motargument och eventuella fel ni hittar i det som sägs. Skriv i kommentarerna eller maila!

För er som undrar över nuläget vad gäller min överklagan av FK:s beslut till Förvaltningsrätten kan jag berätta att inget hänt. Surprise!

Min överklagan ligger fortfarande hos Förvaltningsrätten, tillsammans med en stor mängd liknande ärenden… och så lär det förbli ett bra tag till.

comments powered by Disqus